دبیر اسبق انجمن علمی استاندارد ایران

علی جلالی*

در صنایعی مانند خودروسازی با وجود تلاش‌های چشمگیری که توسط تلاشگران این صنعت انجام شده است اما متاسفانه فاصله زیادی با رقبای خود داریم و به نوعی استانداردها رضایت‌بخش نیستند. این درحالی است که از لحاظ آماری تعداد گواهینامه‌های صادرشده استانداردهای مدیریتی ایزو در دنیا بیش‌از یک‌میلیون است که بیش از نیمی از آن متعلق به چین بوده و کشورهایی مانند آمریکا، ایتالیا، ژاپن و انگلستان هر کدام حدودا ۲۰درصد موفق به اخذ این گواهینامه‌ها شده‌اند.

همین آمار نشان می‌دهد در آینده‌ای نه‌چندان دور چین به قدرت اول جهان تبدیل خواهد شد.

آمار تعداد گواهینامه‌های صادرشده استانداردهای مدیریتی در ایران باید توسط مرکز ملی تایید صلاحیت ایران ارائه شود. اما متاسفانه در سال‌های اخیر تعداد زیادی گواهینامه‌های استانداردهای تقلبی، جعلی و نامعتبر در ایران صادر شده و حتی از لوگو آن نیز روی محصولات استفاده می‌شود که باعث اغفال مصرف‌کنندگان شده است.

این موضوع نیاز به آگاه‌سازی بیشتر مردم توسط مسئولان مربوطه دارد. البته استانداردهای مدیریتی از حدود ۳۰سال پیش یهنی از سال ۱۹۹۴ در جهان پدیدار شدند.

در آن زمان فقط استاندارد ایزو ۹۰۰۱ وجود داشت اما اکنون ده‌ها استاندارد دیگر مانند ایزو۵۰۰۰۱ (سیستم مدیریت انرژی)، ایزو۳۷۰۰۱ (سیستم مدیریت ضد رشوه)، ایزو۲۷۰۰۱ (سیستم مدیریت امنیت اطلاعات) و ... تدوین شده است و دیگر یک شرکت یا سازمان نمی‌تواند صرفا با اخذ گواهینامه ایزو ۹۰۰۱ به خود ببالد.

در ارتباط با لوگوهای استانداردهای ایزو ذکر این نکته هم ضروری است آرم استانداردهای ایزو که روی محصولات صنعتی درج می‌شود، نشانه کیفیت محصول نیست بلکه این علائم اثبات‌کننده سیستم مدیریتی آن سازمان هستند.

در این راستا، از ارگان‌های قانونی مربوطه درخواست می‌شود در جهت فرهنگ‌سازی مقوله استاندارد و آگاه‌سازی بیشتر مردم در این زمینه از طریق رسانه‌ها تلاش بیشتری به خرج دهند. با اجرای واقعی استانداردها شاهد حوادث ناگواری نخواهیم بود.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =